Home

Perlit w agrokulturze

  • podłoże mineralne w uprawach kwiatów i warzyw pod osłonami (ogórki, pomidory, gerbery),
  • składnik spulchniający w produkcji ziemi ogrodniczej,
  • podłoże inertne w hydroponicznej uprawie roślin,
  • dodatek do kwiatków doniczkowych – zapobiega szybkiemu parowaniu wody,
  • zielone ogrody zakładane na dachach budynków,
  • dodatek do podłoży organicznych w profesjonalnej produkcji ogrodniczej (10-30 %),
  • materiał okrywowy przy wysiewach,
  • jako materiał osłonowy w uprawach truskawek,
  • jako dodatek napowietrzający przy produkcji kompostu

Perlit w budownictwie

  • produkcja ciepłochronnych zapraw murarskich i tynkarskich,
  • produkcja lekkich betonów, tzw. perlitobetonów (termopodkłady, termowylewki),
  • docieplanie stropów i konstrukcji dachowych (zasypy perlitowe),
  • docieplania budynków metodą „blow-in” – wdmuchiwanie perlitu w wolne przestrzenie w ścianach i izolacji akustycznej podłóg, ścian oraz stropów,
  • poprawa własności termoizolacyjnych muru obwodowego poprzez zasyp przestrzeni międzyżebrowych w pustakach, izolacji termicznej kominów,
  • obniżenie masy tynków gipsowych,
  • produkcja klejów do styropianu oraz klejów do glazury – dodatek perlitu w znaczący sposób poprawia ich płynność i przyczepność, zwiększa wydajność oraz ułatwia odparowanie wody,
  • produkcja cienkowarstwowych tynków dekoracyjnych (akrylowych, krzemianowych, silikonowych) – zastosowanie perlitu powoduje zwiększenie wydajności tynków oraz wydłużenie „czasu otwartego”,
  • produkcja ekranów akustycznych, jako wypełniający materiał dźwiękochłonny
  • lekki, niepalny podkład pod suchy jastrych

Perlit w przemyśle

  • wypełniacz przestrzeni w ścianach trójwarstwowych,
  • izolacja wysoko temperaturowa,
  • cementowanie odwiertów,
  • izolacja przeciwpożarowa,
  • dodatek poprawiający właściwości akustyczne tynków, betonów, paneli sufitowych,
  • wypełniacz elementów betonowych, cegieł, płytek ozdobnych,
  • izolator zbiorników kriogenicznych,
  • ścierniwo w mydłach, pastach,
  • filtracja płynów – wina, piwa, oleje jadalne, cukry, farmaceutyki, woda basenowa